Falazatszárítás a Mátrai Erőműben

Üzembe helyezik a II. számú 100 MW-os blokkot

Sötétebb füst tapasztalható Visontán a Mátrai Erőműben befejezéséhez közeledik a II. számú 100 MW-os blokk nagyjavítása, a napokban megkezdődtek az üzembe helyezési munkálatok, a hideg és meleg próbák. Az 53 napos nagyjavítás célja volt a blokki berendezések üzemkészségének- üzembiztonságának fenntartása, a tervezett normatív javítások elvégzése.

A munkák során elvégezték a turbina házbontásos javítását, a biztonsági berendezések és szivattyúk felújítását. A kazán csőrendszerén jelentkező elhasználódások is csőrendszeri cseréket, javításokat igényeltek. A blokk villamos főberendezéseinek: generátor, transzformátorok karbantartására is sor került, csak úgy, mint az egyéb villamos és irányítástechnikai berendezések korszerűsítésére.  

 

A II. számú blokk kazánjába terv szerint október 12-én, szombaton 13.00 órakor gyújtanak be és várhatóan október 16-a szerda 6.00 óráig tart a falazat szárítása. Így az erőmű 202 méteres kéményén - a szakaszos olajtüzelésből adódóan – sötétebb füstgáz fog távozni. A néhány napos szárítási idő során előálló sötétebb füst miatt a Mátrai Erőmű ZRt. vezetése kéri az érintett lakosság megértését, türelmét.