A lakossági szénértékesítésről kérdezték:

A Heves Megyei Hírlap szerkesztőségének adott válasz:

Tisztelt Hölgyem!

 

A Mátrái Erőmű ZRt-t  2016-ban komoly és méltatlan támadások érték a lignit lakosság részére történő értékesítése miatt. Mindezt tették annak ellenére, hogy a 2016 évi lakossági értékesítés 40%-al elmarad a 2013 évi csúcs eladástól.

A Mátrának nem kifejezett üzleti érdeke, hogy a lakosság részére értékesítsen, hiszen az éves széntermelésnek csupán 2,5-3%-a a lakossági eladás, de nem fog elutasítani egyetlen lakossági vásárlót sem, ha az üzem helyzete az értékesítést megengedi.

A forgalomba hozható szilárd tüzelőanyagokra vonatkozóan Kormányrendelet van előkészítés alatt, melynek tartalmát nem ismerjük. A Mátra jogszabálykövető magatartást fog tanúsítani. Addig is a Mátra nem fogja reklámozni a lignitértékesítést, semmilyen lobbit nem folytat, és várhatóan kivonul az Önkormányzati szénprogramból is 2016 őszétől. A meglévő bizományosi szerződéseit a Mátra nem mondja fel, de újakat nem köt, összhangban a Kormányzat levegő minőség javítási intézkedéseivel.

A bányaüzem elsődleges feladata az erőmű tüzelőanyag ellátása, a villamos energia termeléshez szükséges megfelelő minőségű és mennyiségű lignit biztosítása, azért is, mert ott az EU előírásoknak megfelelő környezetvédelmi berendezések gondoskodnak a levegőszennyezés elkerüléséről. Azonban nem fogjuk a közvetlen térségi igényeket elutasítani, segítve ezzel az olcsó tüzelőanyag ellátást.

Üdvözlettel:

Bóna Róbert

Visontai Bányaigazgató