A Mátrai Erőmű ZRt. 300 új munkahelyet hoz létre

Kapcsolódva a kormányzati programokhoz, a Mátrai Erőmű ZRt. 2011 szeptemberétől 300 új munkahelyet hoz létre a lakossági szén értékesítésben

32 fuvarozó vállalkozás illetve Tüzép vállalat részvételével Lignit értékesítési konferenciát tartott a Mátrai Erőmű Visontán, ahol bemutatta az új szénkiadási és bizományosi értékesítési rendszerét.

 

Az esemény előzménye az, hogy az elmúlt években a lakosság érdeklődése a lignit mint tüzelőanyag iránt megnőtt, annak alacsony ára miatt. A tapasztalatok szerint a téli időszakban a fűtés és melegvíz szolgáltatásban a családok a lignit felhasználásával a fűtési számla akár 50%-át is meg tudják spórolni. Ez különösen fontos a munkanélküliséggel sújtott régiókban, ahol a drága tüzelőanyag megfizetését több esetben az erdők engedély nélküli kivágásával kerülték el az elszegényedett családok.

 

2011-re a Mátra közel 500 millió forintos beruházással kiépített egy modern, minőségi szénkiadást biztosító rendszert Visontán és Bükkábrányban, annak érdekében, hogy a megnövekedett igényeket ki tudja elégíteni. A tüzelőanyag ár 448 forint/mázsa + ÁFA a bányák kiadási pontján, amely kevesebb, mint fele az alternatív tüzelőanyagok árának, de el kell ismerni, hogy a kezelése is nehézkesebb.

 

Annak érdekében, hogy a bányák térségétől távolabb élő lakosság részére történő értékesítés esetén az eladási árak indokolatlan megnövekedését megakadályozzuk, egy bizományosi értékesítési rendszert vezetünk be, ahol a fuvarozó illetve a kereskedő a Mátra bizományosaként jár el, és kötelezettséget vállal az eladási árakra vonatkozóan. Cserébe a Mátra árkedvezményt ad, és megszünteti a kereskedők kockázatait azáltal, hogy a kezelés során minőségi romlást elszenvedett tüzelőanyagot az eladási áron visszavásárolja, illetve a nem értékesített készletek is visszaszállíthatóak, azokat nem kell megfizetni.

 

A vállalkozókkal történt pontosítások alapján 150 gépjárművezető áll munkába, és a telephelyeken történő értékesítésben is körülbelül 150 új munkavállaló felvételére kerül sor a tüzelőanyag-kiadás feladatainak (rakodás, mérlegelés, számlázás, stb.) ellátására. Az intézkedés hatása különösen azért jelentős, mert a fuvarozási munkák az őszi-téli időszakban a mezőgazdasági illetve az útépítési munkák hiánya miatt jelentősen visszaesnek, és emiatt sok munkavállalót elbocsátanak.

 

Mi úgy gondoljuk, hogy ez egy jó út a kormányzati célok elérésében – mondta zárszavában Valaska József, az igazgatóság elnöke.