A mert nők szemétgyűjtési akciója

mert a Mátrában otthon vagyunk

Célunk ezen a napon a hűtőtavunkat tápláló élővizek és környezetük állapotának felmérése, és lehetőség szerinti megtisztítása volt az emberi tevékenységek hulladékaitól.

A munkához előzetesen beszereztük a Bükki Nemzeti Park és az Egererdő Zrt. engedélyét, s egyeztettünk az érintett (Abasár, Markaz, Domoszló) önkormányzatokkal is. Mind a hatóságok, mind a polgármesterek örömmel vették kezdeményezésünket, hiszem a takarítást elsősorban olyan területeken végeztük, amelyeken mások ezt nem vállalják.

Szombaton, a tóparti pihenőbázison és Markazon gyülekezett az 54 önkéntes, akiket nyolc csapatba soroltunk. Az alábbi útvonalakat sikerült megtisztítanunk:

-         a Markazi kaputól Markazba vivő két turistautat (7-7 km),

-         a Vár-patak medrét a Kékes völgyi forrástól a Kis-kő magasságáig,

-         a Tekeres-patak mentét a Vadgazdálkodási terület határától az Övcsatornáig (1,5 km), majd az Övcsatorna mentén a tóig (3 km)

-         a tópartot (7 km).

-         a  Csonka- és a Tarjánka-patakot a Felső-Tarjankai vadászháztól a Markaz-Domoszló főútig (4 km),

-         a Závoz-patakot a Domoszlói-kaputól Domoszlóig (5 km)

-         Domoszlótól a Domoszlói patakot a Berek-patak beömléséig, majd a Berek-patakot a detki útig és a Mária Út Domoszló- Markaz közötti szakaszát (6 km).

A nap folyamán 3 konténer szemetet gyűjtöttünk össze, jobbára ez a területen talált kommunális hulladék volt. Amit kézi erővel nem tudtunk lehozni, azt részben a rendelkezésünkre kapott járművekkel még aznap beszállítottuk. Sajnos, több ponton lerakatokat is találtunk (sitt, kommunális hulladék), azokat a terület illetékesének jelezzük.

A Vár-patak Kékestető alatti völgyében előzetesen összerakott 26 gumiabroncsot az Erdészet már elszállította.

Köszönjük Önnek és a társaság közreműködő egységeinek segítségét.

A részvevők szállítását a kiindulópontokra, valamint a hulladék összegyűjtését a Visonta Bánya járművei segítették, a zsákokat, kesztyűket a Beszerzés, az ellátást a Titkárság és pr. osztály, míg a konténereket a Gondnokság biztosította számunkra.

Az RWE SWN magyarországi Zöld kerekasztala a résztvevőknek egy pólót adott „ELMÜ – ÉMÁSZ - Mátrai Erőmű ZRt. a plusz energia” logóval.

Szervezőként célunk, hogy különböző társadalmi akciókkal is erősítsük cégünk, a Mátrai Erőmű ZRt. jó hírnevét.

Köszönettel:

André Ágnes                Antal Jánosné

Czégel Károlyné           Kissné Mezei Ágnes

Majoros Erika              Merva Eszter

Orosz Györgyné           Rittlinger Anna

Sulyok Pálné                Szabó Tivadarné

Tóth Henriett                Tóth Katalin

Wiltner Lilla

 

... mert a Mátrában otthon vagyunk!