Aktuális

7.1 Fotovoltaikus erőmű építése, üzembe helyezése

2015. tavaszán megkezdődött a Magyarországon egyedülálló 18,5 MWp beépített teljesítményű fotovoltaikus naperőmű létesítése, mely 2015. őszén üzembe is állt.

A projekt helyszínéül a közel 20 éves üzem után megtelt és termelésből kivont Őzse-völgyi zagytározó szolgál. Az erőmű a tüzelési maradék anyagát – salak és pernye – vízzel bekeverve, sűrűzagy formájában, depóniákban tárolja, amely a kijuttatást követően néhány héten belül megszilárdulva pernyekövet alkot. A környezetvédelmi és egyéb kapcsolódó szakhatósági előírások alapján a területet rekultiválni kell. A 30 hektáros, közel sík platófelület adottságai révén ideálisnak bizonyult a tervezett naperőmű területének kialakítására.

naperőmű.web

 

 

 

 

 

 

 

A naperőmű által megtermelt villamosenergia-mennyiség átlagosan, háztartási léptékben mérve egy kisebb várost képes ellátni zöld energiával.

A beruházás több szempontból is kiemelt jelentőséggel bír. Egyrészt a megújuló energiaforrások alkalmazásával hazánk magas energiahordozó-importfüggősége csökkenthető, illetve hozzájárul a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelés EU által előírt részarányának a teljesítéséhez, másrészt a környezeti fenntarthatóság és klímavédelem tekintetében lehetővé teszi a hazai CO2 kibocsátás 24.000 tonnával való csökkentését, valamint pozitív hatást gyakorol gazdaságunkra és versenyképességünkre.

7.2 Keleti II-es bánya folytatása

A kitermelésre váró mező több százmillió tonna lignitvagyonnal rendelkezik, mely alapul szolgál az erőmű hosszú távú tüzelőanyag ellátásához, ami lehetőséget teremt a villamosenergia-ellátásbiztonság növelésére. A bánya újra nyitásával újabb 45 évre biztosításra kerül az erőmű tüzelőanyag ellátása, így stabil alapköve marad a magyar energiagazdaságnak. Az elkövetkező 2 évben a meddő és a fedőkőzet letakarítása történik. Az első tonna szén 2018-ban kerülhet ki a bányából, a nagyüzemi széntermelés ekkor kezdődhet meg.

A nyitás során a szalagpályák kiépítésekor környezetvédelmi szempontból kedvező zajkibocsátású alkatrészek kerültek beépítésre (szalagpályák, hajtóművek, alkatrészek stb.), mely a környező települések zajterhelését nagymértékben csökkentik.