Az Opusz-csoport kizárólagos irányítást szerzett a Mátrai Erőmű fölött

Az Opus-csoport kizárólagos irányítást szerzett a Mátrai Erőmű fölött.

A vállalatcsoport a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hozzájárulását követően 85 százalékra növelte tulajdonrészét a Mátrai Erőmű többségi (72,66 százalékos) részvénycsomagját birtokló Mátra Energy Holding Zrt.-ben. A május 3-án pénzügyileg is teljesített tranzakcióval az Opus-csoport kizárólagos és teljes körű irányítást szerzett a Mátrai Erőmű fölött. 

Az Opus március végén jelentette be, hogy megállapodott cseh üzleti partnerével, az Energeticky a Prumyslovy Holdinggal a társaság Mátra Energy Holding Zrt.-ben lévő 50 százalékos tulajdonrészének kivásárlásáról. A 2019. június 20-ig tartó tranzakció első üteme a szükséges hatósági hozzájárulások megszerzését követően lezárult - írja a társaság. 

A Mátra Energy Holding május 8-ra rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte a Mátrai Erőműnél, amelyen javaslatot  tett  a társaság új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak megválasztására.

A közgyűlésen az igazgatóság tagjává választották Dr. Valaska Józsefet,Dr. Tóth Anettet,  Halmi Tamást és Dr. Pap Gabriellát.

A felügyelőbizottság tagjai : Mészáros Beatrix (elnök) , Jászai Sándor, Linczényi Aladin Ádám, Roland Karkó, Pápis László és Medveczki Zsolt. 

A többségi tulajdonos Dr. Valaska Józseftől, az Igazgatóság elnökétől a társaság megújítását, fejlesztési stratégiájának kidolgozását és végrehajtását várja. Az Opus-csoport célja a Mátrai Erőmű fölötti irányítás megszerzésével, hogy az erőműben 26,15 százalékos MVM Zrt.-vel stratégiai együttműködésben a vállalat működését úgy alakítsa át, hogy az továbbra is meghatározó szereplője maradjon a hazai villamos energia termelésnek, illetve a társaság fejlesztésével a Mátrai Erőmű a villamos energia piac új szegmenseibe is beléphessen.