Erőmű

A Mátrai Erőmű ZRt. 2 db 100 MW-os, 1 db 220 MW-os 2 db 232 MW-os lignit és 2 db 33 MW-os gázüzemű energiatermelő blokkal rendelkezik. A blokkok fő egységei: gőzkazán, elekrofilter, gőzturbina, generátor, főtranszformátor, hűtőrendszer.

A visontai bányákból kitermelt és a törőműben 40 mm-re aprított szén, illetve a Bükkábrányból vasúton érkező tört szén az erőmű szénterére kerül, amely 200 ezer tonna tüzelőanyag tárolására alkalmas.


A tüzelőanyagot a belső szénszállítási rendszer juttatja a kazánokhoz. Mind az öt kazán szénportüzeléses, kéthuzamú kazán, fél-szabadtéri kivitellel.
A kazánokból kilépő füstgáz porleválasztását német LURGI-, ill. HEG-típusú elektrofilterek végzik. A pormentesített füstgáz további tisztítását a 2000 októberétől üzemelő füstgáz-kéntelenítő berendezés végzi. A keletkezett salak és pernye sűrűzagy formájában zagytérre kerül.

 

A kazánok által szolgáltatott nagynyomású, magas hőmérsékletű gőz energiáját a turbógenerátor-gépcsoportok alakítják villamos energiává. A gőzturbinák sátorban helyezkednek el, három-, ill. négyházas kivitelűek. A turbina vég-fokozatáról lejövő gőz kondenzátorokba kerül. Az I-II-IV-V. blokkok kondenzátorainak hűtővize Heller-Forgó féle zárt, léghűtéses tornyokban, a III. sz. blokk kondenzátorának hűtővize pedig mesterséges huzatú, nyitott, vízfilmhűtéses hűtőtornyokban hűl le.

2007-ben megkezdte a kereskedelmi üzemét a kettő darab 33 MW teljesítményű gázturbinás gépegység. A kombi ciklusban működő gázturbinák egy hőhasznosító kazán közbeiktetásával kapcsolódnak a IV. és V. helyszámú lignitblokkokhoz, ezáltal megnövelve azok hatásfokát, csökkentve a fajlagos környezeti terhelést.

Az erőmű vízgazdálkodását a vízzel való takarékosság jellemzi, mivel nagyobb hozamú vízfolyás nincs a közelben. Ezért az erőmű technológiai vízigényének ellátása elsősorban recirkulációval van megoldva (gőztermelés, blokkok gőzkondenzációja stb.), amely az erőmű teljes vízfelhasználásának kb. 99%-át jelenti. Így az erőmű teljes vízhasználatához képest a frissvíz használat kevesebb, mint 1 százalék.

Az erőmű nyersvízfelhasználása a Markaz község határában létesített 8,5 millió m3 befogadóképességű tározótóból történik. A tározótó vízgyűjtő területe 50 km2 . Feltöltése a felszíni vízfolyások mellett a bánya víztelenítésekből történik. Az erőmű ipari vízrendszerei számára a megkívánt minőségű vizet az erőmű saját vízüzeme állítja elő.

 

Archív képek

Kattintson a képekre a nagyításhoz!