Fejlesztések

A Mátrai Erőmű ZRt működési jellegéből adódóan jelentős területeket használ bányászati és erőművi célokra.

A  használat  után  a  területeket  az adottságoknak megfelelően rendezi, rekultiválja és  visszaadja  azokat mezőgazdasági vagy erdészeti művelésre.

A 2010-es évektől kezdődően a Mátrai Erőmű egyre szélesebb körben vonja be a villamosenergia-termelésbe a  megújuló  energiaforrásokat.  A  területek  rekultiváció  után  energetikai  célra  is  alkalmazhatóak,  ezen hasznosítás egyik módja a naperőmű telepítés.


Őzse völgyi fotovoltaikus erőmű

A projekt helyszínéül a közel 20 éves üzem után megtelt és termelésből kivont Őzse-völgyi zagytározó megszilárdult teteje szolgál. A 30 hektáros, közel sík platófelület adottságai révén ideálisnak bizonyult a tervezett naperőmű területének kialakítására.

2015. tavaszán megkezdődött a Magyarországon akkor egyedülálló 16 MW beépített teljesítményű fotovoltaikus naperőmű létesítése mely 2015. őszén üzembe is állt.

A  16  megawattos  naperőmű  72 480  darab, egyenként  255  watt  névleges  teljesítményű  polikristályos napelemből áll.  A  napelemtáblákból kialakított sorok között a területen tíz inverter/transzformátor állomás,
egy gyűjtő kapcsolóállomás és egy mérnökállomás került elhelyezésre.

A naperőművet 0,8 MW-os hálózati inverterek alkalmazásával építették ki. Ezek feladata, hogy a napelemekből nyert  egyenáramú  energiát  váltakozó  árammá alakítsák.  A  naperőmű  által  megtermelt  villamos energia 6 kilovoltos földkábelek segítségével jut be a meglévő erőmű újracserélt indító transzformátorához, és onnan a meglévő 120 kilovoltos távvezetéken jut ki az országos hálózatba, a MAVIR detki alállomásán keresztül.

 Őzse-völgyi naperőmű.Bükkábrányi fotovoltaikus erőmű

Bányászati célú technológia szintén jelentős területeket hagy maga mögött, amelyek korábban a meddő elhelyezését szolgálták.

A tájba-illesztési követelményeknek is megfelelően a területek a környéknek megfelelő, dombos-lankás alakot vesznek föl. Ezen területek egy része szintén ideálisan hasznosítható naperőművek elhelyezésére. 

Az első ilyen, korábbi bányászati területre helyezett erőművi egység bükkábrányban létesült 2019-ben, ahol a visontaihoz  hasonló, de  teljesítményében  nagyobb,  összesen  22.6 MW  napelemet  tartalmazó, 19.95 MW villamosenergia kiadására képes egység épült, a néhány évvel korábban felhagyott hányó tetejére. 

Naperőművek üzemeltetési és karbantartási feladatait az erőmű és a bányák területén tevékenykedő  villamos üzemeltetési és karbantartási szakemberek látják el. Munkájuk azonban nem csak Mátrai Erőmű által létesített 16  és  20 MW - os  egységre  korlátozódik,  hanem  az  MVM  Csoport  számára  is  hasonló  szolgáltatásokat nyújtanak, így összességében 76 MW-nyi fotovoltaikus erőművi  kapacitás felügyeletét is biztosítják. 

Az erőmű távlati tervei között szerepelnek további naperőmű telepítések is.