Innovációs technológiával a környezetvédelemért

Kapcsolódó linkek

Több mint 1 Milliárd Ft-os fejlesztést valósít meg a GEOSOL Kft. az Európai Unió pályázatán elnyert támogatással a Mátrai Erőmű Ipari Parkjában, Halmajugrán.

A cég közleményéből kiderül, hogy a hulladékfeldolgozási iparág fejlesztéséhez kapcsolódó beruházás során meglévő telephelyük egy újabb üzemmel bővül, valamint innovációs technológiai fejlesztésre is sor kerül.

A sajtótájékoztatón beszédet mondott Puzder Tamás, a GEOSOL Kft. vezetője, valamint Pálvölgyi Csongor projektmenedzser. A felszólalók a projekt általános ismertetésén túl a megvalósuló fejlesztés jelenlegi állapotát, és jövőre vonatkozó kedvező hatásait is ismertették.

A vállalat 2008 óta működő üzeme egy újabb telephellyel és technológiákkal egészül ki, amely jelentős kapacitásbővülést eredményez. Az újra- és anyagában nem hasznosítható, de magas energia tartalmú hulladékok kezelésével-feldolgozásával jelentősen növelhető a fosszilis energiahordozókat helyettesítő alternatív tüzelőanyagok termelése. Az új telephelyen új technológiák is bevezetésre kerülnek, amelynek egyike egy jelentős innováció hazánkban. Ez elsősorban erőművekben energetikailag hasznosítható alternatív tüzelőanyagok mennyiségének növelésében és a minőség javítását tekintve hoz majd pozitív változásokat.

A térség szempontjából fontos kiemelni, hogy az üzem megépítése 20 fő szakképzett munkaerőnek biztosít majd álláslehetőséget, ezzel növelve a régió munkahelyeinek számát.

Az üzem 2013 tavaszától próbaüzemként működik, tényleges indulása 2013 őszén várható.