Lezárult tranzakció

Lezárult az MVM, valamint az Opus Global Nyrt. és a Status Energy Magántőkealap közötti tranzakció a Mátrai Erőmű és a hozzá kapcsolódó cégek megvásárlásáról

2020. március 26-án a lezárult a tranzakció, amely során az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. megvásárolta a Mátrai Erőművet és a Geosol Kft.-t is tulajdonló Status Power Invest Kft.-t. Az erőmű klímavédelmi szempontoknak megfelelő technológiai átalakítása nemzetstratégiai érdek.

2020. március 26-án lezárult a tranzakció, amely során az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. megvásárolta a Mátrai Erőművet és a Geosol Kft.-t is tulajdonló Status Power Invest Kft.-t. A megvásárolt cégcsoport vételára összesen 17 millárd 440 millió forint, amelyből 10,1 milliárd forint az Opus Globalt, 7,3 milliárd forint a Status Energy Magántőkealapot illeti. Az új tulajdonos ezen felül 11,4 milliárd forint értékben hitelkeretet nyit az erőmű részére, amely fedezetet nyújt a fennálló banki- és nem banki tartozásokra, valamint biztosítja az erőmű biztonságos működését 2020 végéig.  A vételár alapja független nemzetközi tanácsadó cég által végzett, üzleti tervből kiinduló vállalatértékelés volt.A Mátrai Erőmű kulcsfontosságú szerepet tölt be a hazai villamosenergia-ellátásban, mivel meghatározó alaperőműként villamosenergia-termelésünk 16 %-át adja, így ellátásbiztonsági szempontból nélkülözhetetlen.  Az erőmű klímavédelmi szempontoknak megfelelő technológiai átalakítása nemzetstratégiai érdek.  Az új tulajdonos célja, hogy a mára elavult és nem hatékonyan működő energiatermelő rendszert modern, karbontakarékos és gazdaságosan termelő rendszerré alakítsa, amely támogatja a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott célok elérését is. Az MVM Csoport szakmai háttere garantálja, hogy a megújulási program és átalakítási folyamat alatt az ellátó rendszer zavartalanul működjön. Az adásvétellel az MVM tulajdonába kerülő vállalatok között szerepel a Geosol Kft. is, amely a Mátrai Erőmű biomassza és válogatott hulladék tüzelőanyag ellátását biztosítja, hozzájárulva ezzel a hazai megújuló energia részarány növeléséhez. 

Az MVM az átalakítás és a folyamatos működtetés során a termeléssel összhangban törekszik a legtöbb munkahely megőrzésére, kiemelt figyelmet fordít az erőműben és a bányákban elérhető képzett munkaerőre, illetve folyamatosan egyeztet a munkavállalói képviseletekkel a gördülékeny átmenet érdekében.