Mérföldkő a hazai zöldenergiában

Megkezdődött Magyarország legnagyobb naperőművének a kivitelezése

agyarország legnagyobb naperőművét építi meg a Mátrai Erőmű ZRt., közel 18,5 MWp beépített teljesítménnyel. A zöld projekt fontos mérföldkőhöz érkezett, ugyanis a szakhatósági engedélyek kiadása és a tervek jóváhagyása után, megkezdődtek a helyszíni kivitelezési munkálatok. A projekt „mérföldövének” ünnepélyes elhelyezésére június 5-én kerül sor. A tervek szerint már idén októberben villamos energiát termel az új fotovoltaikus erőmű.

A 950 MW beépített teljesítménnyel rendelkező Mátrai Erőmű az ország legnagyobb lignittüzelésű erőműve és a hazai energiaszektor második legnagyobb áramtermelő üzeme – Paks után – mely a teljes magyar éves villamosenergia-felhasználás 15 százalékát állítja elő, évi mintegy 6 TWh-t. Az erőmű zöldenergia termelése már egy évtizedes múltra tekint vissza, az elmúlt években pedig már közel 10%-ra növelte a biomassza részarányát a villamosenergia-termelésben.

A beruházást az erőmű 50%-ban saját erős finanszírozásból, 50%-ból pedig fejlesztési adókedvezmény igénybevételével valósítja meg, amelyhez a Nemzetgazdasági Minisztérium 2014-ben adta meg hozzájárulását. A naperőmű teljes beruházási költsége több mint 6,5 milliárd forint.

A projekt helyszínéül a közel 20 éves üzem után megtelt és termelésből kivont Őzse-völgyi zagytározó szolgál. Az erőmű a tüzelési maradék anyagát – salak és pernye – vízzel bekeverve, sűrűzagy formájában, depóniákban tárolja, amely a kijuttatást követően néhány héten belül megszilárdulva pernyekövet alkot. A környezetvédelmi és egyéb kapcsolódó szakhatósági előírások alapján a területet rekultiválni kell. A 30 hektáros, közel sík platófelületet adottságai révén ideálisnak bizonyult a tervezett naperőmű területének kialakítására.

Az naperőmű kivitelezését a Wire-Vill  Kft . – IBC Solar gmbH – Energobit S.A. magyar-osztrák-román konzorcium nyerte el közbeszerzési eljárás keretében.

A konzorcium vezetője a Wire-Vill Kft. az elmúlt években jelentős hazai és külföldi energetikai projektekben vett részt villamos szerelőipari, tervezési, kivitelezési és karbantartási területeken. Továbbá hazai és nemzetközi megújuló energetikai projektek kulcsrakész kivitelezésekben vesz részt a tervezéstől a helyszíni kivitelezésen át az átadásig. 

 

 

A németországi IBC Solar AG és az osztrák leányvállalata közel 3000 megawattnyi fotovoltaikus erőművi kulcsrakész kivitelezési referenciával rendelkezik világszerte. A több évtizedes szakmai múlt révén a szolár iparág meghatározó cégévé nőtte ki magát.

Az Energobit a romániai villamos energetikai iparág egyik legmeghatározóbb cége. Tevékenységi köre igen széleskörű a kis- és középfeszültségű elosztó hálózati állomásoktól a 400 kV-os alállomási és távvezeték építési referenciával rendelkezik. Számos megújulós erőműhöz szállított már kis-, közép- és nagyfeszültségű transzformátorokat, védelem és irányítástechnikai készülékeket, valamint kapcsoló berendezéseket.

A projekt

A tervezést előkészítő munkálatok 2015 január végén kezdődtek, amelyet követően a helyszíni kivitelezés tavasszal elindult.

A 30 hektáros depónia platófelületén 72.480 db, egyenként 255W névleges teljesítményű polikristályos napelem kerül elhelyezésre, melyeket fix tartószerkezetekre rögzítenek. A megtermelt egyenáramot 10 db betonházas transzformátor állomásban elhelyezett SMA gyártmányú 800 kVA teljesítményű inverter alakítja át váltakozó árammá, amelyet egy központi betonházas kapcsoló állomásban telepített középfeszültségű kapcsoló berendezésben gyűjtenek össze. A területen elhelyezésre kerül még egy mérnökállomás, amely teljes körű beavatkozási lehetőséget biztosít a teljes naperőműves rendszerhez. Az egyen- és váltakozó áramú irányítástechnikai rendszer string mélységű beavatkozási lehetőséget biztosít, folyamatos monitororozást lehetővé téve. Az erőmű területét komplex kerítés és beléptető rendszerrel ellátott kamerák védik.

A központi állomásból egy 1750 m nyomvonalhosszú középfeszültségű földkábeles összeköttetésen keresztül jut el a napelemek által megtermelt energia az erőmű területén újonnan létesítendő középfeszültségű kapcsoló berendezésbe, és az új 132/6,6 kV-os 24 MVA-es indító transzformátor 6,6 kV-os oldalára. Az Erőmű a MAVIR Detk alállomásába táplálja a megtermelt energiát 132 kV-os feszültségszinten, meglévő távvezetéken.

A naperőmű által megtermelt villamosenergia-mennyiség átlagosan, háztartási léptékben mérve egy kisebb várost – kb. ezer négyfős háztartást - képes ellátni zöld energiával.

A beruházás több szempontból is kiemelt jelentőséggel bír. Egyrészt a megújuló energiaforrások alkalmazásával hazánk magas energiahordozó-importfüggősége csökkenthető, illetve hozzájárul a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelés EU által előírt részarányának a teljesítéséhez, másrészt a környezeti fenntarthatóság és klímavédelem tekintetében lehetővé teszi a hazai CO2 kibocsátás 24.000 tonnával való csökkentését, valamint pozitív hatást gyakorol gazdaságunkra és versenyképességünkre.

 NaperőműAlapkőlerakás2015.06.05.