Sajtóközlemény

MEGKEZDŐDÖTT A PRÓBAÜZEM A MÁTRAI ERŐMŰ BÜKKÁBRÁNYI NAPERŐMŰVÉBEN

REKORDIDŐ ALATT KÉSZÜLT EL AZ ORSZÁG EGYIK LEGNAGYOBB TELJESÍTMÉNYŰ FOTOVOLTAIKUS ERŐMŰVE 

Lezárult a Bükkábrányi naperőmű 5,16 milliárd forintból megvalósult beruházása. Megkezdődött a próbaüzem; a Mátrai Erőmű Zrt. a hétvégén a villamosenergia-rendszerre kapcsolta az ország egyik legnagyobb, 20 megawattos fotovoltaikus létesítményét. A most elkészült beruházás része a vállalat hosszú távú fejlesztési stratégiájának, melynek célja a vállalat piaci pozícióinak megőrzése.  

Rekordidő alatt, mindössze öt hónappal a tavaly szeptemberi alapkőletétel után megkezdte működését a Mátrai Erőmű Zrt. bükkábrányi fotovoltaikus erőműve, amely a próbaüzem korai szakasza és a nap kis beesési szöge ellenére is már 14 megawatt áramot termel. A maximális, 20 megawattos teljesítményt – a többi naperőműhöz hasonlóan – a nyári hónapokban éri majd el.  

A beruházás egy korábbi meddőhányó 33 hektáros, rekultivált területén 5,16 milliárd forintból valósult meg az SPIE Hungária-Bejulo konzorcium kivitelezésében. A legújabb technológiával készült, költséghatékony erőmű közel 64 ezer, egyenként 355 watt névleges teljesítményű, fixen elhelyezett polikristályos napelemből áll. A környezetbarát létesítmény mintegy 4 ezer háztartást képes ellátni villamos energiával. A kereskedelmi értékesítés április 1-én kezdődik, addig az erőmű a vállalat bükkábrányi bányáját látja el energiával, ezzel jelentős költségeket takarítva meg.  

A Mátrai Erőmű Zrt. önálló projekttársaságban, 25 százalékban saját erőből, 75 százalékban pedig bankhitelből valósította meg a fejlesztést. Összességében 16 százalékkal alacsonyabb költséggel épült meg a 20 megawattos egység, mint amennyibe korábban a 16 megawattos visontai telep került.  

A Mátrai Erőmű Zrt. hosszú távú fejlesztési stratégiájának megfelelően a Bükkábrányi Fotovoltaiukus Projekttel kezdte meg a nagyszabású, megújuló energiatermelési beruházások sorát. A vállalat célja, hogy a megújuló energiatermelési fejlesztésekkel megőrizze piaci pozícióit, vagyis továbbra is a hazai termelés ötödét, az itthon fogyasztott áram 15 százalékát a Mátrai Erőmű Zrt. állítsa elő.