Sajtótájékoztató

RENDKÍVÜLI KÖZGYŰLÉSEN ÚJÚL MEG A MÁTRAI ERŐMŰ VEZETÉSE
A Magyar Energetikai Hivatal korábbi elnöke veszi át az operatív irányítást

A társaság Alapszabályának módosítására és két új felügyelőbizottsági tag jelölésére rendkívüli közgyűlést hív össze június 21-ére a Mátrai Erőmű ZRt. (ME ZRt.). A közgyűlést követően a vállalat operatív vezérigazgatói pozíciójának várományosa Horváth Péter, az Energiahivatal korábbi elnöke, míg az igazgatóság elnöke, a tisztséget jelenleg is betöltő Halmi Tamás marad.  

Dr. Valaska József saját kezdeményezésére visszavonult a Mátrai Erőmű ZRt. éléről. A társaság tulajdonosai megköszönték a szakember munkáját, aki közel 50 évet töltött a vállalatnál. Távozásával az elnöki és a vezérigazgatói pozíció szétválasztásához szükséges Alapszabály-módosításról dönthetnek majd június 21-én a részvényesek. A közgyűlés határozatát követően a vállalat elnöki tisztségét továbbra is Halmi Tamás geofizikus-mérnök szakember tölti be, míg az erőmű napi operatív munkájának irányítását Horváth Péter vezérigazgató végezheti.  Horváth Péter idén májusban érkezett a Mátrai Erőműhöz, a szakember közel harminc éve dolgozik az ágazatban. 2010 és 2013 között a területet szabályozó Magyar Energetikai Hivatal elnöke volt.  

Az Alapszabály módosításai mellett a felügyelőbizottsági tagokról is dönt a júniusi közgyűlés. A hattagú felügyelőbizottságba új tagként Baji Csaba és Dr. Csapó András megválasztását javasolja a többségi tulajdonos, miután két korábbi tag lemondott felügyelőbizottsági tagságáról. Baji Csaba a Magyar Villamos Művek, és a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója volt korábban, Csapó András pedig jelenlegi is az MKB Bank Jogi-, kormányzati és kiemelt ügyekért felelős vezérigazgató-helyettese. 

-vége- 

Háttér-információ: 

Horváth Péter (58) a Duna Csoporttól érkezett a Mátrai Erőmű ZRt.-hez. Az energetikai szakember első diplomáját olajmérnökként szerezte a Moszkvai Kőolaj és Gázipari Egyetemen. A későbbiekben külgazdasági szakirányú szakokleveles mérnökként végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. Pályáját fúrómérnökként kezdte a Kőolajkutató Vállalatnál 1986-ban, azóta is az energetikai területén dolgozik. 2000 és 2010 között a régió egyik meghatározó olajipari nagyvállalatánál, a Mol Nyrt.-nél töltött be vezető tisztségeket. 2010-től állami megbízatást vállalt, 2013-ig elnökként irányította a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt. 2013 és 2015 között a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatói tisztségét látta el, az MVM az ő vezetése idején vette át az E.ON magyarországi földgázkereskedelmi- és földgáztárolási tevékenységét. 2015-től az állami közműszolgáltató cég, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. megszervezését kapta feladatul elnök-vezérigazgatóként. A Duna Csoporthoz a Főgáz Zrt.-től érkezett, ahol vezérigazgatói tanácsadóként tevékenykedett.  

Baji Csaba (55) 1987-ben okleveles közgazdászként végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. 2001-2002 között a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója, az MVM igazgatósági tagja. 2008-2010 között az EOS Energiakereskedő Zrt. vezetője, majd 2010 augusztusától az MVM vezérigazgatója. A vállalatnál a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása, a földgáz-kereskedelem fejlesztése és az MVM regionális jelenlétének növelése tartoztak stratégiai feladatai közé. 2013-ban a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar Kari Tanácsa a Pro Facultate-díjat adományozta Baji Csabának tudományos teljesítményének elismeréseként, valamint a kar oktatási tevékenységének támogatásáért. 

Csapó András 2001-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogi Karán szerezte diplomáját, ezzel párhuzamosan a Westchester Community College (New York) Üzleti Kommunikáció képzését is elvégezte. 2001-től a Dezső, Réti és Antall LANDWELL Ügyvédi Irodában, a Dezső és Társai Ügyvédi Irodában, valamint az Andrékó LINKLATERS-nél (Budapest, London) dolgozott. 2010-től vezető ügyvéd az Andrékó LINKLATERS-nél (KINSTELLAR), majd 2012-től vezető ügyvéd és az ingatlancsoport vezetője a Gide Loyrette Nouel Budapestnél. 2013-tól az AXA Bank Europe SA magyarországi fióktelepének jogi igazgatója, 2014-től az Igazgatóság tagja. 2015-től az MKB Bank Zrt. Jogi- és Társasági Igazgatás ügyvezető igazgatója, 2016-tól Operációs és Jogi vezérigazgató-helyettese, majd 2017-től a Jogi-, kormányzati és kiemelt ügyekért felelős vezérigazgató-helyettese, valamint az Igazgatóság tagja.    

További információk: Bárdos Béla titkárság- és PR osztályvezető, bela.bardos@mert.hu