Új teherforgalmi út épül

A Mátrai Erőmű Ipari Parkja megkezdi első Európai Uniós társfinanszírozással megvalósuló beruházását Visontán. Az ehhez szükséges Támogatási Szerződés, valamint a kivitelezővel való megállapodás megköttetett.


                                                                                                 

Bővül az Ipari Park Visontán

 

                                                            Új teherforgalmi út épül

 

A projekt keretében létrejövő teherforgalmi út az ipari park területén működő vállalkozásokat és azok dolgozóit szolgálja, segíti a be- és kiszállítói tevékenységük minél hatékonyabb ellátását. Az új út lehetőséget teremt 24 hektárnyi új terület bekapcsolódására az Ipari Parki együttműködésbe, és így a kistérségi vidékfejlesztési koncepcióval összhangban új, agrárgazdasági, feldolgozóipari, kereskedelmi és szolgáltatási vállalkozások betelepülésére nyit lehetőséget a kormányzati stratégiával összhangban. A Mátra 2012-ig új etanol- és szeszüzemek létesítési feltételeit teremti meg külső vállalkozások számára, és emellett a biomassza-termelés és feldolgozás területén tervez új lépéseket, melyek az évtized első felében 2-3 ezer új munkahelyet teremthetnek az északi régió mezőgazdaságában.

 

Kiegészítő szolgáltatásként az ipari park déli elkerülő teherforgalmi útjához kapcsolódóan egy 18 férőhelyes kamionparkoló is épül, amely a megnövekedett teherforgalom biztonságos kiszolgálását teszi lehetővé. Az úthálózat későbbi fenntartását és karbantartását a Mátrai Erőmű ZRt. végzi, amely megbízhatóságát 4 évtizedes működése során szerzett tapasztalata garantálja.

 

Pályázati úton nyert 347.545.667 forintnyi összeget már 2009 augusztusában megítélték az erőműnek, de – a telekrendezési és engedélyezési eljárások elhúzódása miatt – a vissza nem térítendő támogatásra a NORDA, vagyis az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. csak 2010. február 25-én írta alá a szerződést a Mátrai Erőmű ZRt.-vel.

Az új út megvalósítására a HEDO Kft.-vel szerződött a Mátrai Erőmű ZRt. A kivitelező a napokban már felvonult a területen, így ténylegesen is megkezdődött az 1,7 km hosszú, a közforgalom céljára megnyitott, nagy teherbírású út építése.

Az uniós eljárásrend kötöttsége miatt a munkálatok intenzíven folynak, hiszen a projektnek 2010. december 31-ig le kell zárulnia.

 

További információ:

 

Bárdos Béla

titkárság és PR osztályvezető

+36 37 334 118

bela.bardos@mert.hu

 

 MERT-A_tabla