Válasz a sajtó megkeresésre

Újságírói megkeresésre adott válasz

A Mátrai Erőmű környezetében lévő településeken riadalmat okozott az a hír, hogy az Erőmű visontai telephelyén kedden, 2019. november 12-én erőteljes szagú bomlástermékeket észleltek. Az Erőmű megtette a szükséges óvintézkedéseket a dolgozók körében, és haladéktalanul felvette a kapcsolatot a hatóságokkal. A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a lakosság, az Erőmű és az Ipari Park dolgozói az észlelés napján sem voltak veszélyben. A folyamatos légtérelemzési vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy az Erőmű és az Ipari Park területén a bomlástermékek jelenléte mára már megszűnt, az Őzse-völgyi víztározó környékén pedig elenyésző mértékűre csökkent. 

Fentiek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az Erőmű környezetében élők és a dolgozók biztonságban vannak.  

Az Őzse-völgyi víztározóban keletkezett biológiai bomlás okainak vizsgálata és a vízminőség helyreállítási tervének kidolgozása folyamatban van. A vizsgálatot és a tervek kidolgozását a Mátrai Erőmű szakemberei a katasztrófavédelem és a környezetvédelmi hatóság illetékeseivel, valamint külső szakértőkkel közösen végzik. 

A Mátrai Erőmű kizárólag a vizsgálat lezárulta után, annak eredményének ismeretében tud pontos tájékoztatást adni a bomlástermékek keletkezésének kiváltó okairól, majd a későbbiekben a helyreállítási folyamat eredményéről.                                                                                                                   Mátrai Erőmű Zrt.