Villamos energia

Villamosenergia-értékesítés

 

A Mátrai Erőmű Zrt. a termelő blokkjainak üzembe helyezése óta a magyar villamosenergia-rendszer egyik legmeghatározóbb termelőegysége. A saját termelésű villamos energiát a 2007. évi LXXXVI. VET törvény értelmében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 21/2003.sz. határozatával kiadott Villamos energia termelői működési engedély szerint termelői engedélyesként értékesíti.
A termeléshez szükséges tüzelőanyag mintegy 85%-át a saját bányáiból származó lignit teszi ki.  Ez a saját bányákból történő tüzelőanyag-ellátás biztosítja azt, hogy a társaság főként a lakossági profil kiszabályozásában, a megnövekedett igényekhez és a piaci elvárásokhoz szükséges állandó háttérrel rendelkezzen, megőrizve stabilitását mind a villamosenergia-rendszer működéséhez, mind a villamosenergia-vásárlók számára.

A társaság a 2 db egyenként 33MW beépített teljesítményű gázturbinája főként a rendszerszintű szolgáltatások piacán vesz részt.

Társaságunk rendelkezik a MEKH 42/2003. sz. határozatával kiadott Villamos energia kereskedelemre vonatkozó működési engedéllyel is. 

Az engedély 2013.01.01-től hatályos és a MEKH 1049/2012 határozatával került meghosszabbításra.
A társaság a kereskedői tevékenységet az üzleti kockázatainak mérséklése érdekében végzi, és nem áll szerződéses kapcsolatban fogyasztókkal. 

A fogyasztók piaci tájékozódása érdekében, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal létrehozta és működteti az  Energiadíj-kalkulátor nevű webalkalmazást, amely a  https://eka.mekh.hu oldalon érhető el és a fogyasztók számára összehasonlíthatóvá teszi a villamosenergia-kereskedők ajánlatait.

A Mátrai áram a végrehajtott projektekkel és beruházásokkal biztosítja versenyképességét a magyar villamosenergia-piacon.

Ezeknek köszönhetően rövid- és hosszútávú előnyei: 

 • kiszámítható, importfüggetlen tüzelőanyag-bázis beszerzési-, piaci-, szállítási- 
  és politikai kockázatok nélkül,
 • biomassza együttégetéssel CO2 semleges zöldáram termelése,
 • a kihasználással fordított arányban csökkenő költségekkel,
 • a villamosenergia-rendszer igényeihez jól alkalmazkodó, szabályozható
  teljesítmény és rendszertartalék, mely tovább növekedett a gázturbinák üzembe
  helyezése révén,
 • hosszú távon előre tervezhető árak
 • Társaságunk célja, hogy:  
  az összes rendelkezésre álló kapacitásának, minél nagyobb kihasználásával gazdaságosan termeljen, a liberalizált piacon megszerzett tapasztalatai, kapcsolatai révén a térségben élőknek munkalehetőséget biztosítson, továbbá a telephelyen működő ipari park vállalkozások számára, versenyképes árú villamos energiát biztosítson.

  Tevékenységünket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2457/2019. sz. határozatában jóváhagyott Termelői Üzletszabályzat 6. sz. módosítása alapján végezzük.

  További információ/Kapcsolat:

  Vázsonyi Viktória

  Energiakereskedelmi vezető 
  Tel.: (+36) 37/334-246     Fax: (+36) 37/334-086

  E-mail: viktoria.vazsonyi@mert.hu