Magyarország legjobb munkahelye a Mátrai Erőmű ZRt.

Világgazdaság - Aon Hewitt Legjobb Munkahely 2011 felmérés

A Világgazdaság-AonHewitt 2011-es Legjobb Munkahely Felmérésben 100 vállalat több mint 23,000 munkatársa vett részt. 2011-ben az átlagos cégek és a Legjobb Munkahelyek az emberközpontúság tekintetében különböznek leginkább egymástól. Az idei győztes nagyvállalati kategóriában a Mátrai Erőmű ZRt.

A tavalyi 10 éves jubileumot követően a Legjobb Munkahely Felmérés idén megújulva vágott neki az új évtizednek. Korábban a rangsoroláskor a dolgozók elkötelezettségének mértéke volt a legfontosabb szempont, az Aon Hewitt azonban idén emellett új tényezőket is figyelembe vett, hogy valóban a Legjobbakat találja meg. A cégek felmérésekor az elkötelezettség mellé a hiteles és emberközpontú vezetés, a teljesítményközpontúság, a vonzó munkáltatói arculat, és a fenntartható fejlődés szempontok társultak – az idei győztesek ezeknek a kritériumoknak együttesen felelnek meg.

A felmérésben az Aon Hewitt összesen 100 vállalat több mint 23.000 munkatársát és 503 felsővezetőjét kérdezte meg. A dolgozók válaszai alapján a kategóriák idei nyertesei: Janssen Cilag Kft. (250 fő alatti vállalatok kategória), Fundamenta-Lakáskassza Zrt. (250-1000 fő közötti vállalatok kategória) Mátrai Erőmű ZRt. (1000 fő feletti vállalatok kategória).

Indoklásként elhangzott, hogy a Mátrai Erőmű ZRt. ma az ország legnagyobb széntüzelésű erőműveként a magyar villamosenergia-rendszer meghatározó szereplője. A menedzsment hosszútávon elkötelezett abban, hogy a lignitbázisú villamosenergia-termelésre alapozva munkahelyeket tartson meg Magyarországon, értékeket teremtve a nemzetgazdaságnak és a tulajdonosoknak. Legnagyobb erősségük a korlátlanul rendelkezésre álló olcsó hazai nyersanyag és a munkatársainak szakmai tudása. Vallják, hogy a Mátrai Erőmű kollektívája a jövő csapata, ahol az emberekben tudatosult, hogy a jövő az elkötelezett, és kitartó munkán múlik. Közösen keresik az utakat, mert tudják, hogy csak egy tudásközpontú, sokoldalú, a környezetvédelmi feltételeket legmagasabb szinten teljesítő cégként maradhatnak talpon.

 

Valaska József, az igazgatóság elnöke a díj kapcsán fontosnak tartotta elmondani, hogy a Mátrai Erőmű Magyarország második legnagyobb villamos energia termelője, amelyet a 2500 munkatársa tett a villamosenergia ipar egyik legsikeresebb vállalkozásává. A sikernek azonban nem egyetlen mutatója a nyereségesség, a sikerek megtestesülnek a fenntartható növekedésben, a munkatársak munka- és életfeltételeinek folyamatos javításában, a keresetek reálértékének folyamatos növelésében, a közvetlen térségbe történő integrálódásban és annak fejlesztésében ugyanúgy, mint a vállalati bevételek és nyereségek magas szinten tartásában. A Mátra azáltal tudott a legjobb munkahellyé fejlődni, hogy munkatársai elkötelezettek a vállalat iránt, de ugyanakkor a vállalat is elkötelezett és felelősséget érez minden munkatársa iránt. Azáltal, hogy a Mátra a villamosenergia termelés és a tüzelőanyag termelés minden technológiai folyamatát önállóan tartja kézben és ezek a folyamatok szigorúan és szorosan egymáshoz kapcsolódnak, kvázi a folyamatok egymásra utaltak, úgy az azokat irányító, kezelő munkatársak is szorosan együtt kell, hogy működjenek, ugyanúgy egymásra utaltak és ennek nem csak tudatában vannak, hanem azt a mindennapi munkában is gyakorolják. Mindig is az volt a célja a vezetői munkában, hogy a Mátrát egy olyan vállalkozássá tegye, amelyben az emberek úgy élnek és úgy gondolkodnak, mint egy nagycsaládban.