Sajtóinformáció

A tűzesetet követően üzembe helyezik a IV. számú blokkot

FALAZATSZÁRÍTÁS, KIFÚVATÁS A MÁTRAI ERŐMŰBEN

 

Sötétebb füst és hanghatás is tapasztalható

 

Visontán befejezéséhez közeledik a Mátrai Erőmű IV. számú 232 MW-os energiatermelő blokkjának tűzesetet követő nagyjavítása, megkezdődtek az üzembe helyezési munkálatok, az úgynevezett hideg és meleg próbák. A javítási program célja volt a február 15-én bekövetkezett transzformátor tűzestet követően a tartalék főtranszformátor beépítése. Szerencsére a társaság rendelkezett tartalék főtranszformátorral, és a veszteségek mérséklése érdekében a Mátrai Erőmű Zrt. előbbre hozta a IV-es blokk nagyjavítását, amely során a tartalék főtranszformátor beépítésre került és napokban, még a párhuzamos kapcsolás előtt elvégzik a főberendezés teljes körű villamos próbáit. A 45 napos nagyjavítás célja volt még az egyéb blokki berendezések üzemkészségének- üzembiztonságának fenntartása, a tervezett normatív javítások elvégzése.

A IV. számú blokk kazánjába terv szerint március 23-án, pénteken 14.00 órakor gyújtanak be és március 27-e, kedd 17.00 óráig tart a falazat szárítása és az üzembe helyezés előtt a kazán gőzvezetékeinek kifúvatása. Így az erőmű 202 méteres kéményén - olajtüzelésből adódóan – egyrészt sötétebb füstgáz fog távozni-, és a kifúvatásból adódóan hanghatás is tapasztalható. A néhány napos szárítási idő során előálló sötétebb füst- és hanghatás miatt a Mátrai Erőmű ZRt. vezetése kéri az érintett lakosság megértését, türelmét.

 

                                                                                                            

                                                                                                             Valaska József

                                                                                                                    elnök                                                                                                                        Mátrai Erőmű ZRt.